A Főnix ébredése kötet után indul csak be igazán a cselekmény. Ismét párhuzamos világokban járunk, immáron nemzetközi terepen, s lehet, hogy egy csatától abban a  másik világban csak egy jó időben történő ébredés menti meg a szereplő(ke)t.

Anthony Sheenard: A sárkánypap álmai

Tuan Kiadó

Cselekményleírást tartalmaz!

Mivel nem szerettem volna A Főnix ébredéséről írt  bejegyzésemben lelőni a poént, ezért most sem teszem. A Főnix ébredése természetesen a spanyol grafikus Főnix-szel van összefüggésben, és aki nem találja ki, annak ideírom: ez a rész pedig a magyar „írógyerekkel”, Steve-vel kapcsolatos, aki ki tudja miért a bekerül a sárkánypapok közé, és tőlük tanul. Soha egyetlen egy álmodó nem került közéjük. Kicsit varázsolnak, kicsit halomra ölnek mindenkit, de alapvetően nincs velük gond.

Nos, akinek sok vér folyt az előző kötetben, az kösse fel a gatyáját, mert itt olyat lát, hogy a vérellátó központok sokat tapasztalt munkatársai is elájulnának.

A történések fő szálai itt bontakoznak ki, így az első kötet inkább egy elnyújtott bevezetőnek tűnik.

Miután Főnix felébredt megpróbálja az ébredéssel szerzett új képességeit kibontakoztatni több-kevesebb sikerrel. Az író talán túlzott részletességgel írja le, mit is érezhetett az ébredéskor és képességei használata közben a szereplő, de az biztos, hogy nagyon csúnyán elbánt vele. Rengeteg embert, szörnyet és ki tudja mennyi náció képviselőjét küldi(k) – a többes szám is rá vonatkozik – a másvilágra és közben ezernyi halált él át. Amennyire megítélhető szívesen visszaadná a kapott képességeket.

De azért elég szépen besegített a barátainak, amikor Zigga városában, a barbárok városában gladiátorként kell harcolniuk és esetleg meghalniuk. Még jó, hogy felébredt.

Miután sikerült meglépniük sokáig menekülnek, harcolnak, megint menekülnek, de nem ám csendesen meghúzva magukat, ahogy jó menekülőkhöz illik.

Ahogy írtam Steve sárkánypaptanonc lett és van egy igazi sárkánya, amit nem fél használni. Bár kicsit könnyelmű, mint Igor (volt specnaz katona), aki mellesleg izzó ólomesővel árasztja el Giracus városát, ahol potom 80 ezer ember él(t), valamint az egyébként a városok lakóit pont miattuk lemészárolni akaró  Mowur-sereget. Ejnye Igor. Legközelebb kevesebb áldozattal járjon a varázslat!

Már majdnem elfeledkeztem arról, hogy van egy másik világ is a maga cselekményével.

Hogy a közepébe vágjak, bár arra sem emlékszek, hol kezdtem el, Steve és Főnix Barcelonában hesszelnek (Főnix az ébredését akarja kiheverni), piálnak, buliznak, Steve megcsalja barátnőjét, aki szakít vele és mindkét szereplő a saját hasznára akarja fordítani a képtelennek tűnő álomvilágbéli történéseket. Steve egy fantasy-t akar írni (mi mást), Főnix pedig egy rajzfilmbe rajzolja meg a látottakat.

Csakhogy ekkor még nem sejtik, hogy a barátok nem mindegyike az, akinek látszik. Vannak szervezetek, akik régóta tudnak az álomvilágról és nem riadnak vissza semmitől, hogy lépéselőnybe kerüljenek a másikkal szemben. Tehát a valóságban is elkezdődik a hajcihő.

Igor be is lép az Orosz kormány AZCs nevű szervezetébe és immár mindkét világban feltehetően ugyanazért harcol. De valami azt súgja ez nem ilyen egyszerű.

Megemlíteném még Carlost és Frostert, akik Los Angeles-i bandatagok a való világban, de odaát hadvezérek. Komplett seregeket irányítanak. Az ő céljaik számomra még nem teljesen világosak; a világuralomra törő Új Császár ellen szervezkednek. Magukkal hozták az álomvilágba a modern hadtudomány és haditechnika ismereteit. Ez alapvetően nem lenne baj, de egy olyan világban, ahol lovagok küzdenek egymással becsületesen minden körülmények között, csak katasztrófával végződhet.

Olyan érzésem van, hogy hamis világunk mocskával szennyezik be az álmodók (vannak kivételek) egy letűnt kor „ártatlan” teremtményeit. Olyan értékeket sorakoztat fel ez a világ, amit mi maximum hírből ismerhetünk: becsület, lojalitás, az adott szó értéke, önzetlen segítségnyújtás, stb.

Nos mivel picit elkalandoztam a végére, így még csak annyit, hogy aki rászánta magát az első kötetre, annak nincs szüksége blog-bejegyzésekre, véleményekre ahhoz, hogy eldöntse akarja-e a második kötetet. A válasz csak egy lehet: IGEN.

… és remélem mielőbb elérhető lesz a harmadik kötet is (várható megjelenés 2012. január)

A könyv fülszövege, a Molyos értékelés, egyéb olvasói véleményekkel és idézetekkel itt érhető el.

Kiadó: Tuan Kiadó
Kiadás éve: 2011

Szerző: Taxina  2011.07.17. 21:20 Szólj hozzá!

Címkék: regény fantasy tuan kiadó byblos taxina

A bejegyzés trackback címe:

https://byblos.blog.hu/api/trackback/id/tr103075348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása