Steinbecktől mindenki mesterművet vár. Mesterművet, amely elgondolkodtat, magával bilincsel, felkavar, nem hagy nyugodni. Várakozással veszel kezedbe egy Steinbeck könyvet. Elvárásaid vannak.

John Steinbeck: Rosszkedvünk tele

Aranytoll kötetek - Könyvmolyképző Kiadó

 

Ha ez nem így van, ha még  nem ismered fő művét, az Édentől Keletre című könyvet, hát nyugodtan kezdj a Rosszkedvünk tele regénnyel a Steinbeck műveivel való ismerkedést.

Cselekményleírást tartalmaz!

A regény középkorú hőse, Ethan látszólag boldog harmóniában él családjával, ám szenved attól a státusztól, ahová jutott. Kitörni azonban képtelen belőle. A körülmények összhangja és saját vívódásai azonban végül meghozzák gyümölcsüket, és néhány üzletpolitikai húzással sikerül a vagyonosodás útjára lépnie.

John Steinbeck hőse, Ethan azonban megbukik ezen az úton. Elsősorban saját maga lelkiismerete előtt. A Nobel-díjas író utolsó műve egyszerre hiteles társadalomábrázolás és sajátos önjellemzés is. Az író kemény ítéletet mond a meggazdagodás amerikai mítosza felett.

Steinbeck, a modern amerikai irodalom egyik csillaga régi ismerőse a magyar olvasóközönségnek, s most hosszú évek után a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából ismét kezünkbe vehetjük az immár új, igen tetszetős és minőségi kiadású regényt.

A szereplők tiszta karakterek, bár jóval kevésbé kidolgozottak, mint korábbi, ismertebb és elismertebb műveiben. A kisváros szürke, poros, amolyan  tizenkettő egy tucat amerikai kisváros. A cselekmény - cselekmény? -, a történések lágy folyása pedig hű képet fest egy amerikai kisváros embereiről és erkölcseiről, arról a légkörről, amelyben bűn szegénynek maradni.

De csak addig érzi rosszul magát Ethan, míg rá nem érez, a másik, a többiek gyengéire. Vajon miért fedi titok a kisváros polgárai sikeressé válásának útját? Vajon minden olyan szép, mint látszik külső szemlélő számára?

Ethan a szemünk láttára változik át semmitől vissza nem rettenő, senkit és semmit nem kímélő karakterré, miközben kifelé szinte mindenkivel szemben megőrzi a becsületes, sorsába beletörődő, azzal elégedett átlag amerikai polgár látszatát. Mindenkinek van vaj a füle mögött. Ezt jól tudja ő. S ezt jól ki is használja. Vajon sikerül elérnie minden célját? Sikerül megváltoztatnia, boldoggá tennie a maga, s családja életét?

Szóval, ha most ismerkedsz Steinbeckkel, akkor ez megfelelő könyv lehet számodra. Akkor íve lesz Steinbeck munkáinak, lentről haladhatsz felfelé, s remekművei fel fogják tenni számodra életművére a koronát. Ha már ismered Steinbecket korábbi művei révén, akkor a levert limbóléc esetét fogja jelenteni ez a könyv. Jóllehet éppúgy elégedetlen leszel, mint az irodalomkritikusok és más olvasók, akik erősen támadták a könyvet. Olyan nincs, hogy valaki mindig zseniális. De attól még szerethetjük.

A könyv fülszövege, a Molyos értékelés, egyéb olvasói véleményekkel és idézetekkel itt érhető el.

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2010
Fordító: Réz Ádám
Eredeti cím: The Winter of Our Discountent

Szerző: Taxina  2011.02.06. 09:05 Szólj hozzá!

Címkék: amerikai irodalom könyvmolyképző steinbeck byblos taxina

A bejegyzés trackback címe:

https://byblos.blog.hu/api/trackback/id/tr522641532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása