Egy könyv a mozgás élvezetéért, a hasznos és hatékony testedzésért.

 

Egy könyv csak nekünk, NŐKNEK!

Mark Vella: Fitneszanatómia Nőknek

 

Amikor megláttam az Athenaeum Kiadó kiadványának címét - Fitnesz-anatómia Nőknek - és borítóján a mozgás közbeni, izommunkát is ábrázoló női testrajzot, azonnal kíváncsi lettem a könyvre.

Ebben az évben ugyanis a korábbi (majdnem nullával egyenlő) testedzés-intenzitást jelentősen meghaladó mértékű rendszeres testmozgással váltottam fel. Egyik-másik sportféleség – a Pilates és a BodyArt - a „gyakorló”, „testedző” normál érdeklődésén kicsit túl is lépett. Sok mindennek utána olvastam és sokat tanultam az edzőimtől, nem csak a sporttal kapcsolatban, hanem magamról és testünk egészéről is. (Utamról, sopánkodásaimról, örömeimről, felfedezéseimről a másik blogomban már sokat olvashattak azok, akik azon (is) nyomon követnek, és persze folytatom azt a kalandozást is.)

Mindezek miatt magam is kíváncsi voltam, hogy mindaz, amin átmentem, amit tapasztaltam, törvényszerű-e, jól csináltam-e, mit kell kijavítanom, mit kell másként csinálnom, hova, merre tovább? Szóval kérdésekkel telten vettem kezembe az igen tetszetős külső és belső megjelenésű, képekkel-rajzokkal teli kiadványt.

Dilemmámat, miszerint biztos „túl orvosis” és ezért nem fogom érteni a leírtakat, már az első oldalakon eloszlatják a szerzők, s immár kevéssé rettentem vissza attól, hogy a szinte minden oldalon található, emberi test izomszöveteit ábrázoló rajzokon rendre latinul jelzik az adott mozgásban érintett izmok nevét. 

Ezt követően – nem hagyjuk csak úgy beleugrani a mélybe az olvasót – egy felmérés sorozat segíti felmérni az olvasó fittségét, fizikai állapotát, illetve, hogy be tudja sorolni magát abba a kategóriába, amelyet ezt követően kezdő, haladó, középhaladó megnevezéssel talál majd meg a könyvben.

Ezen mentőmellények felcsatolása után viszont mélyvíz következik, vagyis izomcsoportokra koncentráltan megkezdődik az egyes területek edzésére, fejlesztésére vonatkozó ábrázolás, a mintegy 90 feladat bemutatása a működésbe hozott izmokat megjelenítő ábrákkal együtt. Minden egyes résznél megtalálható, hogy hogyan lehet, kell fejleszteni ezeket az izmokat, mire kell ügyelni, hogyan ne csináljuk a gyakorlatokat, az egyes gyakorlatok során mely izmoknak és milyen mértékben kell dolgozniuk.

Aki sportolt már úgy, hogy megpróbálta tudatosan végezni a gyakorlatokat, maga is érezhette, megtanulhatta, hogy épp’ ezek azok a kérdések, amelyeket neki is meg kellett válaszolnia ahhoz, hogy úgy csinálja a gyakorlatokat, ahogyan az a „nagykönyvben” meg van írva.

A „nagykönyv” intelmei pedig nem azért fontosak, mert mindenhová kell egy „szamárvezető”, hanem azért, mert ha nem tudjuk, hogy mit miért és hogyan csinálunk és kellene csinálnunk, akkor lehet, hogy tök’ feleslegesen dolgozunk, eddzük testünket, mert nem érjük el a szükséges hatást, vagy jelentős sérülésveszélynek tesszük ki magunkat.

Tudtad például, hogy a hasprés gyakorlat kivitelezése egészen más, ha egy aero-kondi órán kell csinálni vagy ha egy Pilates órán? Ami az aero-kondi órán megszokott és megfelelő, az a Pilates esetében – a más jellegű test- és erőközpont koncentráció miatt – hátfájdalmakat idézhet elő.

Ez az okosság ugyan nem a könyvből, hanem a tapasztalati "fitnesz-tanulmányaimból" származik, de ez a könyv igen nagy hangsúlyt fektet arra, hogy bemutassa, mikor is ér valamit az a mozgás, annak a bizonyos izomcsoportnak a megdolgozása.

Pozitívuma a könyvnek, hogy napjaink szinte túlburjánzó sportválasztéka ellenére sokféle mozgásformához ad tanácsokat. (Itt mindenképpen meg kell azonban jegyezni, hogy a nevek választéka sokkal nagyobb, mint a ténylegesen különböző óratípusok, hiszen pl. kondi, zsírégető, hasburning, cross training, full kondi, Pilatesnek csúfolt aerobic jellegű óra mindegyikén hasonló kondiciónáló jellegű aerob órára számíthatuk, s csak az edzőn/oktatón múlik, hogy milyen eszközökkel, variációkkal színesíti az órát.

A könyvben az otthon is végezhető matracos, súlyzós gyakorlatok mellett kondigépekkel történő izomfejlesztéshez is találunk prezentációkat, ám ezek mellett olyan népszerű mozgásformák egyes elemei is megjelennek a könyvben, mint a víziaerobic (vagy aquajogging, aquafitnesz), jóga, Pilates vagy BodyArt.

Ha az eddigiekben nem derült volna ki, hát most akkor jelzem, hogy tetszett a könyv, nagyon is, s úgy vélem, még sokáig hasznos segítőtársam lesz az edzések, s majdan a Pilates tanulmányaim során.

Két dolog volt kevéssé szimpatikus számomra a könyvben.

Az egyik a labdák bemutatása, majd alkalmazása során való nem egyértelmű, következetes információk. Több gyakorlathoz fitball használata szükséges. A könyv elején szépen bemutatják a fitball, illetve a másik, BOSU „both side up” megnevezésű labdát. A fitballt írják 55-65 cm átmerőjünek, a másikra nincs ilyen paraméter. A gyakorlatoknál viszont fitballként utalnak a másik labdára is, amely valószínűleg a kisebb átmérőjű (22-25 cm, pöttyös lasztihoz hasonló méretű), puhább anyagú, és rendszerint nem teljesen felfújt laszti (mi csak punnyadt lasztinak hívjuk az edzéseken). Bár az adott gyakorlat és a rajz alapján kivehető, hogy melyik labdára lenne szükség a bemutatott feladatnál, a laikusokat, mint én is, megzavarhatja a nem egyértelmű és következetes szóhasználat.

A másik a rengeteg latin szó. Bár az elején lévő áttekintés és a rajzok jó ábrázolásai szépen segítik az orvosi latinban járatlanokat is, s ezért akár figyelmen kívül is lehet hagyni ezeket, nekem kicsit sok volt a minden oldalon a rajzok mentén szemembe ötlő rengeteg és ismétlődő latin megnevezés. Ez persze ízlés dolga is, én azonban azért találtam kicsit zavarónak, mert nem jellemző, hogy edzésen a latin kifejezésekkel instruálnák az edzők a vendégeket, hanem sokkal inkább a tricepsz, belső combizom, felső combizom, farizom és társai kifejezésekkel.

Nagy előnye a könyvnek, hogy igen alapos: a felmérés mellett, edzésprogram mintákat is bemutat, emellett az aktív (pl. 20-50 éves) korosztályhoz címzett instrukciók mellett arra is figyelmet fordít, ha az adott gyakorlatot idősebbek végeznék.

Az eddigiek persze mindkét nemre vonatkozhatnak, így joggal vetődhet fel a kérdés, hogy miért csak a nőknek szól ez a könyv?

Azért, mert a nőknek, eltérő testfelépítésük miatt másképpen kell edzeniük, mint a férfiaknak. Edzésprogramjuknak egyrészt a testalkatukhoz is igazodnia kell, másrészt az életkori változásokat is figyelembe kell vennie. Lehetnek olyan mozgások, edzésformák, amely férfiaknak hasznos, nőknek változtatás nélküli formában azonban sérülésveszéllyel járhat.

A könyvet nemcsak fitneszedzők, fizioterapeuták, testnevelő tanárok forgathatják haszonnal, hanem bárki, aki edzésmunkáját még hatékonyabbá szeretné tenni, és nélkülözhetetlen minden olyan nő számára, aki sokáig fitt szeretne maradni.

Mindent egybevetve úgy vélem, sok mozgással kacérkodó vagy aktívan gyakorlónak lehet hasznos ez a könyv. Ha már mozogsz, fontos, hogy jól végezd a gyakorlatokat!

S minthogy az emberi test és izomcsoportok terén, vagyis a könyvben foglalt alapvetések terén nem várható kardinális változás a tudomány mai álláspontjához képest, egy életen át kísérheti mozgásunkat, testedzésünket ez a könyv.

... és ha már mozgás, akkor e poszt legvégén álljon egy testmozgásos youtube-klip. Mozgásra fel Csajok! A videón Aerodance órarészlet látható, az óratípusról pedig a másik blogom egyik bejegyzésében olvashattok, itt.

A könyv fülszövege, a Molyos értékelés, egyéb olvasói véleményekkel és idézetekkel itt érhető el.

Kiadó: Atheneum Kiadó
Kiadás éve: 2010
Fordító: Hetesy Szilvia (2010)
Eredeti cím: Anatomy for Strength and Fitness Training for Women 

 

 

Szerző: Taxina  2010.11.30. 22:24 Szólj hozzá!

Címkék: sport testedzés athenaeum kiadó byblos taxina fitneszanatómia

A bejegyzés trackback címe:

https://byblos.blog.hu/api/trackback/id/tr912484714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása