Gondoltál már arra, hogy a történetekben szereplő „jó fiú(k)” és a „rossz fiú(k)” ugyanolyan emberek, mint mi? Még az alvilágiak és a szervezett bűnözésben ügyködők is.

John Le Carré: A mi emberünk

Agave Könyvek


Az Agave Kiadó 2010. novemberében jelentette meg a kémregény irodalom egyik legismertebb alakja, John le Carré legújabb alkotását „A mi emberünk” címmel.

Ha valakit a BBC az „50 legnagyobb brit író 1945 óta" „társaság” tagjává választ (2008) vagy  a’60-as évek óta folyamatosan megjelenő újabb és újabb munkáiból már tizet is megfilmesítettek, az az író bizonyosan nem ír rosszat vagy rosszul.

Nos, e téren nem vesz zsákbamacskát az, aki bizalmat szavaz a „A mi emberünk” című regénynek.

Ám ha a szokásosnak tekinthető kémsztori vonulatra számít, nos, akkor csalódni fog.

De John Le Carréból kiábrándulni biztosan nem fog.

Nagy-Britannia a válságban vergődik, miközben egy fiatal (Gail és Perry), baloldali érzelmű oxfordi tanár ügyvéd barátnőjével a Karib-tengeren nyaral, Antigua szigetén. Egy véletlennek köszönhetően megismerkednek egy orosz milliomossal, Gyimával, akinek nemcsak szemtelenül drága, gyémántokkal kirakott karórája, felesége és két gyereke van, hanem a sziget egy része is az övé. A férfiról hamarosan kiderül, hogy orosz bűnözői körök könyvelőjeként tett szert hatalmas vagyonára, és cserébe egy nyugalmas, új életért mindent el akar mondani az angol hírszerzésnek. Az angol pár segít neki felvenni a kapcsolatot a megfelelő körökkel, ám az orosz milliomos saját és családja sorsát bukott kémek, pénzéhes politikusok és elvetemült bankárok kezébe helyezi.

John Le Carré legújabb regényében a szervezett bűnözés, a nemzetközi pénzügyi körök és a politika világának összefonódásait mutatja be meggyőző erővel és sodró lendülettel.

Az off-shore cégek és a pénzmosás világa, mindig jó alapsztorit kínál, s az, hogy mit hoz ki az író belőle, ez pusztán az ő írói fantáziavilágának és író képességeinek függvénye. John Le Carré regényének azonban nem várt csavart ad az az ábrázolásmód, amelyet az író választott.

Korábban egy-egy könyv olvasásakor vagy film nézése során belegondoltál már abba, hogy a „jó fiú(k)” és a „rossz fiú(k)” ugyanolyan emberek, mint azok akik olvassák vagy nézik a történeteket?

Én biza’, soha nem méláztam még el rajta, hogy e sztorik figuráinak, a történetben szereplő körülményeken túl, vajon milyen a családi hátterük, szoktak- e veszekedni a szerettükkel, jól tanul-e a gyerek, a tizenéves lánya átesett-e már a tűzkeresztségen a barátjával, milyen gyakran látogatja az elvált szereplő a gyermekét, s még lehetne sorolni.

Most ez is megtörtént. Elméláztam.

E történetben ugyanis a cselekmény része az is, hogy részletesen megismerkedjünk Gyima családjával, múltjával, jelenével, de ugyanígy betekintést nyerünk a hírszerzés embereinek világába is. Az emberi világot.

Amikor a "maffiózó" is esetlen időnként és sérülékeny, amikor egy több millió dolláros átutalás és az éppen aktuális láb alatt lévő emberke meggyilkolására adandó megbízás között fontos megtudni, hogy mit olvas a mindig szomorú unokahúg. ... és ugyanígy bepillantást nyerünk a három hírszerző életébe is.  … mert ők is emberek.

S a két tábor között ott van Gail és Perry, a „közvetítők”, akiknek az életében éppúgy megvannak a kérdések, dilemmák, mint a többiekében, ám mégis ők a legemberibbek, leginkább földön járók a történetben, s számomra a legszimpatikusabbak.

Gyima és az angol hírszerzés „közeledése” egymáshoz, hogy Gyima és családja áttelepülhessen Angliába, úgy vélem csak a kerettörténet. John Le Carré legújabb regénye éppen ezek miatt rendhagyó kémregény. Az igaz hangsúly a szereplőkön van. Azon, hogy ők is emberek. Ők is a mi világunkból valók. Ők is emberből vannak.

A könyv fülszövege, a Molyos értékelés, egyéb olvasói véleményekkel és idézetekkel itt érhető el.

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2010
Fordító: Falvay Dóra
Eredeti cím: Our Kind of Traitor

Szerző: Taxina  2011.01.17. 21:26 Szólj hozzá!

Címkék: krimi szervezett bűnözés john le carré byblos taxina agavekönyvek

A bejegyzés trackback címe:

https://byblos.blog.hu/api/trackback/id/tr472591545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása