Herman Brusselmans: A férfi, aki munkát talált című könyve akár az antikönyv is lehetne. Louis Tinner, könyvtáros pedig méltán indulhatna az antipasi és az antiember címért.

Jelenkor Kiadó

Az 1957-es születésű flamand író e regényében a főhős könyvtáros nem túl eseménydús, vigasztalan napjainak hol rideg, hol humoros bemutatása váltakozik az ő szintúgy humoros, néhol pimasz, majd szorongásoktól sem mentes monológjaival.

Szórakoztató, ám de cinikus, mégis elgondolodtató mű zseniálisan és igényesen megírva.
A gond mindössze annyi, hogy az első mintegy 80 oldal után újat sem karakterben, sem "cselekedetben" nem tud hozni, pusztán korábbiakban már említettekhez hasonló sémák ismétlődnek. A való életben pont ezek a "Louis Tinner" figurák azok, akikre időt sem érdemes vesztegetni, nemhogy 200 oldalban megörökíteni. Az első 80 oldal után kifejezetten undorodtam Lous Tinnertől, s óhatatlanul is azt kívántam, hogy valaki megerősítse, ilyen deviáns könyvtárosok csakis az írói fantázia szüleményei, de a valós életben ilyenek nincsenek.
Azt hiszem Tinner példaképe és oszlopos tagja lehetne (lehetett volna) a cucilizmus házon belüli munkanélkülijeinek. De a lényeg, hogy az ő munkája nagyon fontos, és kívülállók ezt soh'se fel nem foghatják, át nem láthatják.
C'est La Vie - mondhatná a művel ...., ilyen lét (élet) is van.
Azt hiszem ez a könyv az egyik legfeleslegesebb történet, amit megírtak. ... és a legfeleslegesebb könyv, amit valaha olvastam.
De tény, hogy jól meg van írva.

A könyv fülszövege, a Molyos értékelés, egyéb olvasói véleményekkel és idézetekkel itt érhető el.

Kiadó: Jelenkor Kiadó
Kiadás éve: 2007
Fordító: Wekerle Szabolcs
Eredeti cím: De man die work vond

Szerző: Taxina  2011.06.19. 13:48 Szólj hozzá!

Címkék: novella metróolvasmány

A bejegyzés trackback címe:

https://byblos.blog.hu/api/trackback/id/tr512997296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása