Érzelmeink mindenkor befolyásolják cselekedeteinket. Mégis, sokszor kívánjuk, hogy bárcsak tudnánk hideg fejjel gondolkozni, melankóliánk tovaszállna, s csak a boldog percek töltenék ki életünket.

A negatív érzelmeknek sokkal nagyobb jelentőségük van a boldogság és az egyensúlyi állapot elérésében, mint azt gondolnánk. A Tericum Kiadó újdonsága éppen ebbe a világba vezeti be az olvasót.

Mérő László: Az érzelmek logikája

Mérő László nevével először egy irodalomjegyzékben találkoztam. A jónevű intézmény top menedzserek számára szervezett üzleti coach képzésének mintegy 50 könyvre kiterjedő kötelező irodalmából, a pszichológia, szociológia és menedzsement terület számos, világszerte is ismert és elismert szakértői könyvei mellett  kb. 5 könyv szerzője volt ő.

Éppen ezért rendkívül örültem, hogy a Tericum Kiadó 2010 végén Mérő László egy újabb könyvével, "Az érzelmek logikája" című könyvvel rukkolt elő.

Az első találkozásomat követően már megkülönböztetett figyelemmel olvastam korábban Pozvai Zsolt Kávé habbal című "beszélgetős" könyvének "A XXI. század embere" című részletét is, amelyben e témát Mérő László Réz andrás esztétával és Szórád József üzletemberrel vitatta meg. Már ott is, akkor is magával ragadott a stílusa, a gondolkodás- és látásmódja, és nem utolsó sorban a rendkívül széles és egy-egy téma mélységére is kiterjedő tájékozottsága.

Szóval, Mérő László valamennyi könyve hipp-hopp  felkerült a kívánságlistámra; sajnos csak arra és nem a várólistára, mert beszerzésük elérhetőség hiányában nehézségekbe ütközött.

Mindezek után kíváncsiságom Mérő László újabb könyve, "Az érzelmek logikája" iránt érhető volt.

Amint az már a címből is kikövetkeztethető, pszichológiai témájú könyvvel van dolgunk. Persze most legyinthetnénk, hogy már megint egy ilyen, hisz lassan Dunát lehet rekeszteni a  pszichológiai témájú könyvekkel, annyi kapható és annyiféle elérhető bármilyen téma iránt érdeklődik valaki, és bármilyen szinten - hétköznapi vagy tudományos alaposságú.

Mégis, úgy vélem, hogy Mérő László könyve nem "egy a sok közül".

Miért?

Mert nem pusztán véleménykifejezés jelenik meg a könyvben.

Mert választott témáját rendkívül alaposan kidolgozta, álláspontját számos hazai és nemzetközi kísérlet, kutatás eredményeivel  is alátámasztotta, vagy épp' cáfolta más szakemberek állítását, következtetését, vagy épp' mutatta be és vezette le korábbi évek mára már túlhaladottá vált álláspontjából a mait.

Mert hihetetlenül olvasmányos és követhető, érthető még laikusok számára is, miközben a kidolgozás tudományos alaposságú.

Mert olyan témákat is vizsgál a témakörön belül, amelyeket a hasonló könyvek általában nem szoktak - pl. közgazdaságtani vontkozások, valamint az üzleti élet vagy a munka terén megjelenő szempontok, alkalmazási lehetőségek .

Mert minden egyes fejezet magán viseli azt a bizonyos "Mérő"-s védjegyet.

Hogy mi ez a védjegy?

Mindaz, amit Mérő Lászlót Mérő Lászlóvá, mint márkanévvé tesz: ahol a pszichológia tudományos alapossága ötvöződik a matematikus logikus gondolkodásmódjával, valamint az üzletember racionalitásával és rendszerszemléletével.

Node lássuk, miként mutatja be a könyvet a fülszöveg:

„A szívnek megvannak a maga indokai, amelyeket az indokló értelem nem ismer” – írta Blaise Pascal mintegy négyszáz évvel ezelőtt. Azonban a modern pszichológiai kutatásoknak köszönhetően meglepő felfedezés született: az érzelmek a logikus gondolkodásban is jelen vannak, sőt, hiányukat éppen a racionális gondolkodás sínyli meg elsősorban. És ez nemcsak a pozitív érzelmekre érvényes: egy rossz hangulat vagy hirtelen düh javíthatja gondolkodásunk minőségét, és akár az üzleti döntéshozatalban is segíthet.
Mérő László új könyve az érzelmek új szemléletéről szól. Megismerkedhetünk az érzelmek szerkezetéről, meg­tudhatjuk, mi az érzelmek szerepe a gondolkodásban és a gazdaságban, melyek a rosszkedv előnyei, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, s végül sétát tehetünk az érzelmek állatkertjében.

A könyv rendkívül jól felépített; Mérő lászló mind a könyv felépítésével, mind a szövegezés milyenségével vezeti az olvasót. Úgy ír, hogy mint laikus elhiszem, hogy kompetens szakmai partnere vagyok, ami persze messze nem így van. Ez csak a legnagyobb tudású emberek sajátja. 

Szakmailag hiteles, s a szakmai terminológiát is úgy tudja használni, hogy nem okoz gondot a megértés és a befogadás laikus számára sem.

"Amikor a cselekvés automatikussá válik, bizonyos értelemben az egótól is mentesül.  ... Látszólag csak úgy magától megtörténik minden, te mégis összeszedettebb vagy, mint valaha."

Más szakemberek munkássága, véleménye mellett Csíkszentmihályi Mihály és flow-ja, valamint Daniel Goleman és a nagysikerű érzelmi intelligencia "tanai" is sokszor megjelennek az egyes részekben. Ne gondold azonban, hogy a szerző csak úgy átvesz a nagy elődöktől, pályatársaktól! Nem! Kiegészít, hozzáad, megmagyaráz, levezet, vagy épp' cáfol. Ez utóbbi esetben azonban mindenkor részletezi egyet nem értésének, illetve eltérő álláspontjának okát, okait is.

Bár magam "harcedzett" pszichológiai témájú könyvolvasó vagyok, mégis számos új információt szereztem a könyvből.

Magam is törekszem arra, hogy mindennapjaim során gyakrabban próbáljam előidézni a flow-t, mégis tökéletes és mindig alkalmazható módszert még Csíkszentmihályi Mihály könyvei után sem tudok.

Kezdem érteni, hogy miért. ... és kezdem érteni, hogy nem mindig kell előidézni, mert épp' abban vagyunk, csak épp' nem vagyunk tudatában. ... és kezdem érteni és belátni, hogy nem mindig a flow-állapot az, ami eredményre vezet.  

Emellett egyáltalán nem biztos, sőt, biztos, hogy nem egyetlen módszer hozza meg a kívánt eredményt. Fontos, hogy ki-ki kitapasztalhassa, hogy egyes élethelyzetekhez milyen állapot kedvező neki, illetve, hogy ezt az állapotot elő tudja-e segíteni valamivel.

Sohasem gondoltam volna, hogy vannak élethelyzetek, amikor éppen a negatív érzéseknek vagy a (nem kóros) depressziónak van pozitív hatása. Hozzászoktunk, hogy a boldogság elérésében, a boldogság állapotában nincs helye rossz és negatív érzéseknek. Pedig a boldogság elérésében rendkívül nagy szerepük van a negatív érzelmeknek is. ... és Mérő László ezt példákon keresztül be is mutatja, s olyan élethelyzeteket is felvázol, amikor ezek igen jól hasznosíthatók. A mindennapokban, a munkában, vagy akár az üzleti életben. A megoldáskeresésben, a fejlődésben, a fejlesztésben, a problémamegoldásban, pl.

"Rossz hangulatban az érvelésünk konkrétabb és erősebben irányul a külvilágra, ami általában növeli érveink meggyőző erejét. Jó hangulatban érveink gyakran túl általánosak, túl komplexek, szubjektívek, és ettől kevésbé meggyőzőek. ....... Jó hangulatban általában az összképet vesszük figyelembe és kevésbé törődünk a részletekkel."

Szóval, az "érzelemmentes", "hideg fejjel" való gondolkodás legyen inkább nyelvi eszköz, de hatékonyabbak lehetünk, ha e talajról elmozdulva igenis érzelmekkel telten, pozitív vagy negatív érzelemtöltettel gondolkodunk.

Mindezek összességében pozitív hatásait pedig érezhetjük, érzékelhetjük mind a privát életünkben, mind pedig az üzleti ügyeinkben, munkánkban. Különösen, ha mindazt, amibe Mérő László beavatja az olvasót egy olvasmányélménynél magasabb szintre, valamennyire a tudatossák szintjére tudjuk emelni. A sikerhez, a boldogságérzet fokozásához azonban ennél kevesebb is elég.

Bámulatos milyen magabiztosan ötvözi a pszichológia és a gazdaság-üzlet törvényeit, következtetéseit, mutatja be összefüggéseit és kölcsönhatásait.

Valóban egyedi a könyv: tartalmában, mondanivalójában és stílusában egyaránt.

Mérő László sokoldalúságát és rendhagyó személyiségét híven tükrözi az is, hogy ő maga "játszik" egy színházban is.

Igen, jól olvasod. :-)

Ez a darab pedig a MU Színház egyik, 2002 óta nagy sikerrel játszott darabja "Tünet Együttes: Véletlen", egy tudományos ismeretterjesztő táncjáték, amelyet 2010 októberében fiatal táncosok előadásában került (újra)bemutatásra.

A matematika és a tánc találkozása nem lehet más, csakis véletlen.

 

A könyv fülszövege, a Molyos értékelés, egyéb olvasói véleményekkel és idézetekkel itt érhető el.

Kiadó: Tericum Kiadó
Kiadás éve: 2010

Szerző: Taxina  2011.01.23. 15:47 Szólj hozzá!

Címkék: pszichológia logika tericum érzelmek mérő lászló byblos taxina

A bejegyzés trackback címe:

https://byblos.blog.hu/api/trackback/id/tr732607456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása