covers_186865.jpgAz élet számos területén hangzik el egyre gyakrabban a mondat: „Minden fejben dől el!” … és ez így is van. Ahol pedig folyamatosan saját korlátaink feszegetése, a mindig jobb és jobb legyek van műsoron, ott ez fokozottan igaz. A sport pedig ilyen.

Gyömbér Noémi - Kovács Krisztina - Imre Tóvári Zsuzsanna - dr. Lénárt Ágota - Hevesi Krisztina - Menczel Zsuzsanna: Fejben dől el - Sportpszichológia mindenkinek

Noran Libro

Nemrég még csodálva néztem az olimpikonok fantasztikus teljesítményét. Igazán azonban akkor ámultam el, amikor a paralimpikonok versenyeiről láthattam képeket, videókat.  A „Minden fejben dől el!” legszemléletesebb példái számomra ők. … és nagyon sokszor eszembe jutottak ők akkor is, amikor a Noran Libro kiadó gondozásában megjelent „Fejben dől el – Sportpszichológia mindenkinek” című könyvet olvastam.

A sportpszichológia viszonylag új tudományág; a sportolással, a sportoló ember pszichológiai jellemzőivel foglalkozik. Célja, hogy idejekorán felismerje mindazon gátakat, problémákat, amelyek megnehezítik és/vagy megakadályozzák, hogy a sportoló képessége, teljesítménye legjavák adja. A sportpszichológia nem csak a sportolást gátló sporthoz kapcsolódó tényezőket kutatja, hanem – különösen élsportolók esetében – a sportoló egyéb életterén jelentkező akadályozó tényezőket is kutatja, segíti azokat leküzdeni vagy épp oly módon átalakítani, hogy azok a célok szolgálatába állíthatók legyenek. Ne feledjük, a sportolók is emberek, nekik is vannak rossz napjaik, lehetnek problémáik, lehetnek feszültek, stb. Ám ha mindez egy olyan napon történik, amikor épp az olimpián vagy más fontos versenyen kell rajthoz állniuk, akkor több év kitartó és megfeszített munkája vész kárba.

A könyv ugyan élsportolók példáin keresztül mutatja be mindazon területeket, amelyeken egy sportpszichológus segítheti a sportolót (és az edzőt), elősegítheti a teljesítmény javulását, illetve azt is, hogy a sportoló akkor tudja kihozni magából a legtöbbet, amikor arra szükség van, vagyis a versenyen. Ez a könyv a laikus vagy kevésbé tapasztalt amatőr sportolók, vagy épp a fotelból még csak nemrég felkeltek számára is átfogó képet ad arról, hogy mely területeken milyen problémák orvosolhatók a pszichológiából már ismert módszerek célirányos alkalmazása révén: az egyéni és csapatsport pszichológiáján át a motiváció, szorongás, önbizalom, kommunikáció, illetve vezetés témaköréig, de foglalkozik a sérülés „lélektanával, az étkezéssel, sőt még a szex és a sport kapcsolatával is.

Már hallom sokak hangját, amint kérdezik, hogy „minek nekem a sportpszichológia, csak a magam kedvéért futok/edzek/úszok/stb.?” Valóban, és ez rendjén is van. De mindenkit átjár az eufória, ha pl. egy Margitsziget-kört néhány (másod)perccel korábban lefutsz, mint legutóbb, vagy netán egy szenzációs hangulatú utcai futóversenyen befutsz a célba.  Mert mindig le akarjuk győzni magunkat, a korlátainkat. Ehhez pedig a megoldandó feladatok mindkét szinten azonos, csak eltérő intenzitással jelentkezik.

Ami különösen tetszett, hogy a tudományos, szakirodalmi hivatkozások mellett gyakorlati tanácsok, tippek, módszerek is szerepeltek a könyvben. Olyanok, amiket akár hobbi-sportolók is könnyedén alkalmazhatnak. Szintén nagyon tetszett, hogy az egyes, elkülönülő témákat bemutató fejezetcímek nagyon beszédesek, pl.: „Egy testben az ellenséggel – a szorongás, mint szükséges jó” vagy „Az erő velem van – Az önbizalom”, stb.  Ami pedig ég különösebben tetszett az az, hogy amikor egy-egy fejezet végéhez érve elmerengtem az olvasottakon, szinte minden egyes résznél meg kellett állapítanom, hogy mindaz, amiről írnak, nem csak a sport területén használható, hanem a "valóvilág"-ban is.

A könyv utolsó fejezetétől – Történetek a „pályáról” – sportpszichológia első kézből – sokat vártam. Talán túl sokat is, ezért kellett csalódnom. E részben 14, sportpszichológiai segítséget igénybe vett sportoló számol be tapasztalatairól. Reméltem, hogy e részben még jobban bele lehet látni a kulisszákba, ám a sportolók közül csak kevesen számoltak be élményeikről, tapasztalataikról oly módon, hogy egy kívülálló, netán laikus legalább egy-egy szituációt, módszert érzékelhessen, a könyvben leírtak alapján kialakított képet finomíthassa, emberközelibbé tehesse e tudományág gyakorlati aspektusait. Így viszont ez a fejezetrész sokkal inkább „referencialista”, semmint értékes kiegészítője a könyvnek.

Mindezzel együtt, és ennek ellenére is, a „Fejben dől el! – Sportpszichológia mindenkinek” című könyv hiánypótló kiadvány; mind az élsportolók, mind pedig a hobbisportolók számára jó szívvel ajánlom. A könyv igen igényes kivitelű, úgy küllemében, mint a belső tartalom tekintetében is. Kifejezetten tetszett, hogy a hasonló kiadványoknál gyakran tapasztalható, kevéssé olvasóbarát, folyamatos, kevés tördeléssel, bekezdéssel, stb. ellátott folyamatos szöveg helyett a szöveges részt táblázatok, idézetek, képek törik meg tipográfiailag is kedvező módon.

Vegyétek, vigyétek, hasznosítsátok! Lehet. :-)

A könyv fülszövege, a Molyos értékelés, egyéb olvasói véleményekkel és idézetekkel itt olvasható.

Kiadó: Noran Libro
Kiadás éve: 2012

Szerző: Taxina  2012.11.04. 16:05 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://byblos.blog.hu/api/trackback/id/tr834865444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása