Tizenévesnek lenni önmagában is nehéz állapot. Ha ezt még súlyosbítja, hogy a tinivel szembeni elvárások miatt szinte nem lehet önmaga, illetve egyedül kell feldolgoznia egyik szülője elvesztését, akkor csoda, ha segítség nélkül utat talál magának  a fiatal. Macynek sikerült.

Sarah Dessen: Tökéletes

Könyvmolyképző Kiadó

Sokat szemeztem vele, mégis, féltem ettől a könyvtől. Tartottam tőle, mert ifjúsági irodalomnak titulálták, s már régóta nem köt le az ifjúsági irodalom. Tartottam tőle, mert nem ismertem Sarah Dessent, első találkozásom vele, ráadásul egy nem könnyű témával.

Cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg és a magyar cím is a tökeletességre helyezi a hangsúlyt, azonban a könyv több lényeges dologról szól.

Többről, hisz, bár a tökéletesség valóban körüllengi Macy világát, anyja maga is csak egy dologgal képes elégedett lenni, a tökéletessel, barátja, Jason maga a kész tökély, s Macytől s a tökéletességet várják el mindenben. Számomra éppoly fontos, hanem fontosabb része a cselekménynek az, hogy Macy csak nemrég vesztette el apját, s hiánya feldolgozása neki éppúgy, mint anyjának vagy testvérének nehezen megy. Ám a család a széthullás útján halad, az apa, a férj hiányát hárman háromféleképpen élik meg, ám egyikük sem veszi észre, hogy a másik ugyanolyan fájdalmakkal küszködik, mint maguk. Persze leginkább Caroline, Macy nővére az, aki mégis kordában tudja tartani életét, ami nem csoda, hisz ő  már férjhez ment, máshol lakik, más tervekkel, problémákkal átszőttek napjai. Macy anyja a munkába,  az üzlet hajszolásába folytja fájdalmát, s csak idő kérédése a robbanás.  Akár azt is mondhatnánk, hogy Macyvel, az ő érzéseivel mindeközben senki sem törődik. Ez így persze nem igaz, de leginkább akkor kerül szem elé, ha valami nem sikerül tökéletesen.

E környezethez képest felüdülést jelent  Macy-nek és az olvasó számára is a partyszervizes Delia-val és csapatával való találkozás, akik szintén tökéletesek. Tökéletesen ellentétei Macy világának: soha semmi nem úgy megy, ahogyan  kellene, mindig hiányzik valami, mindig felmerül valamilyen probléma, mindig otthon marad valami, ami pont kellene a partyn. Persze ez a kulissza, hisz a kis csapat mindent megtesz azért, hogy e tökéletlenségek ellenére a party vendégserege semmit se vegyen észre mindezekből, ám számtalan humoros jelenet adódik mindezen helyzetekből.

Mégis, Macy úgy tűnik, olyan csapatot talált, ahol jól érzi magát, ahol őt is befogadják, ahol nem kell megfelelnie elvárásoknak, ahol teljességgel önmaga lehet. A természetével, személyiségével, a gondolataival, a fájdalmaival. Ez nem csoda, hisz Delia, a mindig vidám, mindent megoldó, épp' második babáját váró, de még nagy pocakkal is partyról partyra járó, s ott az étkeket, italokat biztosító, Macyvel egykorú unokaöccsökből, unokahúgokból álló csapatát mesterien koordinálna. Ő tipikusan az a zseni, aki a már jelzett és rendszeres káosz felett mindig képes uralkodni - előbb-utóbb. Macy pedig a fiatalokkal, a jó útra tért Wessel, a csudabodár Kristy-vel, a mogorva Mónikával és a világvége-őrült Berttel - igen jól kijön. Olyan barátokra talál bennük, s különösen Wes személyében, akiknek híján volt a korábbiakban.

Szokták mondani, hogy ha egy könyvben/filmben/darabban van egy pisztoly, akkor az el is fog sülni. Kicsit "tökéletesítve" ezt, ha egy könyvben van robbanásveszélyes helyzet, akkor ott lesz is robbanás.

Bár Macy a "tökéletes világból" szemlélve már erősen rálépett a "romlás  útjára", anyja még mindig csak a munkájával foglalkozik; vagyishogy nem teljesen. Mivel nem igazán tetszik neki Macy megváltozása, munkája Delia csapatával, ezért beveti az anyai szigort. Macy nem elvetemült kölyök, hanem csak egy fájdalmakkal is küszködő átlagos tinédzser, ezért anyai szemmel nézve a szigor eredményre vezet. Macy nem lóg együtt többet a csapattal, ami azonban további fájdalmakat szül benne.

Mégis, amikor anyja feje felett épp' a legfontosabb esemény előtt összecsapnak a hullámok, Macy gondoskodása és Delia profi partyszerviz lebonyolítási gyakorlata kihúzza őt a pácból, s élete legnagyszerűbb partiját adja a remélhetőleg leendő új lakásvásárlóknak.

No és persze a szerelem sem marad el a történetből, .....

Szóval, komoly fenntartásaim voltak Sarah Dessen könyvével kapcsolatban, mind a téma, mind az ifjúsági besorolás miatt, ám egy rendkívül üdítő, kedves olvasmányban volt részem.

Sarah Dessen ezt a tizenévesek számára különösen nehéz időszakot, a tökéletességgel szembeni viszonyulást, valamint a szülő elvesztését sokszor felnőtteket is komolyan megviselő élethelyzetet rendkívül érzékletesen és szemléletesen mutatja be.

A történet jól felépített, kerek, a szereplők kidolgozottak, a szövegezés pedig olvasóbarát; nem csoda hát, hogy igen hamar "kivégeztem" a könyvet. Jó volt olvasni, nem akartam megszakítani az olvasást, olvastatta magát a könyv.

Már a történet közben is sokszor eszembe jutott, hogy a mondanivalót, a cselekményt filmen is nagyon jól lehetne ábrázolni, amit Sarah Dessen szavakkal tökéletesen megtett.

Vitriolos pennára e könyvnél nincs szükség, ugyanakkor a könyv címét  nem tudom használni a könyv jellemzésére. Szóval, sajnos nem tökéletes a könyv. A bosszantó ebben pedig az, hogy a hibák viszonylag egyszerűen kiküszöbölhetők lettek volna. Az egyik hibának azt tartom, hogy a magyar kiadás nagyon a tökéletességre helyezi a hangsúlyt, pedig a könyv ennél többre fókuszál. A másik, ennél sokkal jelentősebb probléma pedig az, hogy a könyv hemzseg az alapvető helyesírási hibáktól. Ez utóbbit mindenképp célszerű lett volna kiküszöbölni, különösen, hogy a könyv épp annak a  korsztálynak szól, akik még tanulják, hogyan is kell helyesen írni.

Összességében azonban egy nagyon kedves  történetben lesz része annak, aki bizalmat szavaz Sarah Dessen Tökéletes című könyvének.

A könyv fülszövege, a Molyos értékelés, egyéb olvasói véleményekkel és idézetekkel itt érhető el.

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2010
Fordító: Bosnyák Viktória
Eredeti cím: The Truth about Forever

Szerző: Taxina  2011.03.14. 19:14 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://byblos.blog.hu/api/trackback/id/tr462739324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása